wtorek, 7 lipca 2015

Omlet gryczany z ricottą i truskawkami



Przepyszny omlet biszkoptowy z mąki gryczanej... Idealnie wyrośnięty, lekki i puszysty... Podany z delikatną ricottą i słodkimi truskawkami...


  Składniki:
  • 2 jajka
  • 5 łyżeczek cukru
  • 25 g mąki gryczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

   Do podania:
  • ricotta
  • świeże truskawki

  Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier i dalej ubijać, aż się rozpuści. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka. Potem wsypywać powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (stopniowo, łyżeczką) i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na rozgrzaną patelnię i smażyć pod przykryciem na małym ogniu z obu stron.

3 komentarze:

  1. Jaki świetny omlet, wyrośnięty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale grubas!!! jaką masz patelnie? średnicę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Omlety zawsze smażę na patelni o średnicy 18 lub 16 cm ;) Ten tutaj smażyłam na tej mniejszej :)

      Usuń