Omlet gryczany z ricottą i truskawkami
Przepyszny omlet biszkoptowy z mąki gryczanej... Idealnie wyrośnięty, lekki i puszysty... Podany z delikatną ricottą i słodkimi truskawkami...
Składniki:
- 2 jajka
- 5 łyżeczek cukru
- 25 g mąki gryczanej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Do podania:
- ricotta
- świeże truskawki
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier i dalej ubijać, aż się rozpuści. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka. Potem wsypywać powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (stopniowo, łyżeczką) i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na rozgrzaną patelnię i smażyć pod przykryciem na małym ogniu z obu stron.
Jaki świetny omlet, wyrośnięty :)
OdpowiedzUsuńale grubas!!! jaką masz patelnie? średnicę?
OdpowiedzUsuńOmlety zawsze smażę na patelni o średnicy 18 lub 16 cm ;) Ten tutaj smażyłam na tej mniejszej :)
Usuń