Pierogi z kaszą gryczaną i cebulką
Pierogi z kaszą gryczaną i cebulką... Bardzo smaczna propozycja na obiad. Można podać je ze śmietaną, czy dodatkową porcją smażonej cebulki.
Składniki:
Ciasto:
- 1 kg mąki
- ok. 1 szklanka wody
- 1 jajko
- sól
Farsz:
- 3 szklanki kaszy gryczanej
- 3 cebule
- masło
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle aż się zeszkli. Kaszę ugotować na sypko. Do ostudzonej kaszy dodać cebulę, przyprawy i dokładnie wymieszać. Przygotować ciasto: mąkę przesiać, dodać wodę, jajko oraz sól. Wyrobić ciasto na gładką masę. Podzielić je na mniejsze części, wałkować i wykrawać (np. za pomocą szklanki) okrągłe placki. Wypełniać je farszem i sklejać pierożki, ręcznie lub za pomocą widelca. Wrzucać je na gotującą się, lekko osoloną wodę. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze kilka minut.
Takiej wersji nie jadłam. Robiłam kiedyś z mąki pełnoziarnistej z kaszą gryczaną i twarogiem. Były bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuń