Pierogi z kaszą gryczaną i cebulką




Pierogi z kaszą gryczaną  i cebulką... Bardzo smaczna propozycja na obiad. Można podać je ze śmietaną, czy dodatkową porcją smażonej cebulki.


   Składniki:

   Ciasto:
  • 1 kg mąki
  • ok. 1 szklanka wody
  • 1 jajko
  • sól
 
    Farsz:
  • 3 szklanki kaszy gryczanej
  • 3 cebule
  • masło
  • sól
  • pieprz
 
   Przygotowanie: 
 
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle aż się zeszkli. Kaszę ugotować na sypko. Do ostudzonej kaszy dodać cebulę, przyprawy i dokładnie wymieszać. Przygotować ciasto: mąkę przesiać, dodać wodę, jajko oraz sól. Wyrobić ciasto na gładką masę. Podzielić je na mniejsze części, wałkować i wykrawać (np. za pomocą szklanki) okrągłe placki. Wypełniać je farszem i sklejać pierożki, ręcznie lub za pomocą widelca. Wrzucać je na gotującą się, lekko osoloną wodę. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze kilka minut. 


Komentarze

  1. Takiej wersji nie jadłam. Robiłam kiedyś z mąki pełnoziarnistej z kaszą gryczaną i twarogiem. Były bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Popularne posty