niedziela, 26 lipca 2015

Pierogi z kaszą gryczaną i cebulką




Pierogi z kaszą gryczaną  i cebulką... Bardzo smaczna propozycja na obiad. Można podać je ze śmietaną, czy dodatkową porcją smażonej cebulki.


   Składniki:

   Ciasto:
  • 1 kg mąki
  • ok. 1 szklanka wody
  • 1 jajko
  • sól
 
    Farsz:
  • 3 szklanki kaszy gryczanej
  • 3 cebule
  • masło
  • sól
  • pieprz
 
   Przygotowanie: 
 
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle aż się zeszkli. Kaszę ugotować na sypko. Do ostudzonej kaszy dodać cebulę, przyprawy i dokładnie wymieszać. Przygotować ciasto: mąkę przesiać, dodać wodę, jajko oraz sól. Wyrobić ciasto na gładką masę. Podzielić je na mniejsze części, wałkować i wykrawać (np. za pomocą szklanki) okrągłe placki. Wypełniać je farszem i sklejać pierożki, ręcznie lub za pomocą widelca. Wrzucać je na gotującą się, lekko osoloną wodę. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze kilka minut. 


1 komentarz:

  1. Takiej wersji nie jadłam. Robiłam kiedyś z mąki pełnoziarnistej z kaszą gryczaną i twarogiem. Były bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń