wtorek, 28 lipca 2015

Placuszki owsiane


Smaczne i zdrowe placuszki z płatków owsianych... Smażone na oleju kokosowym, który nadał im cudownego aromatu... Idealne na śniadanie, deser lub podwieczorek. Doskonale smakują z cukrem pudrem i ulubioną konfiturą...


    Składniki (ok. 16 placuszków):
  • 5 łyżek płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej kokosowy (do smażenia) 

    Do podania:
  • cukier puder
  • ulubiona konfitura
 
    Przygotowanie:

Do małego garnka wsypać płatki owsiane oraz cukier trzcinowy. Zalać mlekiem, wymieszać i zagotować. Odstawić na 30 minut, aż całość zgęstnieje. Następnie dodać jajka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Starannie wymieszać. Patelnię natłuścić olejem kokosowym, rozgrzać. Masę kłaść łyżką i formować placuszki. Smażyć z obu stron na złocisty kolor. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

4 komentarze: