Placuszki owsiane
Smaczne i zdrowe placuszki z płatków owsianych... Smażone na oleju kokosowym, który nadał im cudownego aromatu... Idealne na śniadanie, deser lub podwieczorek. Doskonale smakują z cukrem pudrem i ulubioną konfiturą...
Składniki (ok. 16 placuszków):
- 5 łyżek płatków owsianych górskich
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- olej kokosowy (do smażenia)
Do podania:
- cukier puder
- ulubiona konfitura
Przygotowanie:
Do małego garnka wsypać płatki owsiane oraz cukier trzcinowy. Zalać mlekiem, wymieszać i zagotować. Odstawić na 30 minut, aż całość zgęstnieje. Następnie dodać jajka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Starannie wymieszać. Patelnię natłuścić olejem kokosowym, rozgrzać. Masę kłaść łyżką i formować placuszki. Smażyć z obu stron na złocisty kolor. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
idealne!
OdpowiedzUsuńTakie placuszki uwielbiam )
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie placuszki :-)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńJeśli smażone na oleju kokosowym to już popadam w zachwyt :-)