piątek, 31 lipca 2015

Sałatka sezamowa z tuńczykiem i tofu



Świeża sałata, soczyste pomidory, słodka kukurydza, kawałki tuńczyka, serek tofu i ziarenka sezamu... Wszystko to w pysznym sosie miodowo-sezamowym... 


    Składniki:

  • 2 kostki tofu naturalnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka sezamu
 
  • 500 g mieszanki sałat
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 pomidory
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 2 łyżki sezamu 

     Sos miodowo-sezamowy:
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 łyżka płynnego miodu
     Przygotowanie:

Tofu pokroić w kostkę. Wymieszać sos sojowy z olejem sezamowym i rozgrzać na patelni, dodać pokrojone tofu. Smażyć kilka minut aż serek wchłonie sos. Pod koniec wsypać ziarenka sezamu i wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Do dużej miski wsypać mieszankę sałat, dodać kukurydzę, pokrojone pomidory, kawałki odsączonego z zalewy tuńczyka, ostudzone tofu oraz ziarenka sezamu. Wymieszać. Przygotować sos: w szklance umieścić wszystkie podane składniki i dokładnie je wymieszać. Sałatkę starannie wymieszać  z sosem i odstawić, by nabrała smaku. 


4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie :)
    Muszę spróbować :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie widziałam tak pięknej i kolorowej sałatki! Cudownie ją przygotowałaś :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna sałatka, ciekawe połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham sałatki :)
    http://monikawkuchnifika.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń