Sałatka sezamowa z tuńczykiem i tofu
Świeża sałata, soczyste pomidory, słodka kukurydza, kawałki tuńczyka, serek tofu i ziarenka sezamu... Wszystko to w pysznym sosie miodowo-sezamowym...
Składniki:
- 2 kostki tofu naturalnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka sezamu
- 500 g mieszanki sałat
- 1 puszka kukurydzy
- 2 pomidory
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 2 łyżki sezamu
Sos miodowo-sezamowy:
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 łyżka płynnego miodu
Przygotowanie:
Tofu pokroić w kostkę. Wymieszać sos sojowy z olejem sezamowym i rozgrzać na patelni, dodać pokrojone tofu. Smażyć kilka minut aż serek wchłonie sos. Pod koniec wsypać ziarenka sezamu i wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Do dużej miski wsypać mieszankę sałat, dodać kukurydzę, pokrojone pomidory, kawałki odsączonego z zalewy tuńczyka, ostudzone tofu oraz ziarenka sezamu. Wymieszać. Przygotować sos: w szklance umieścić wszystkie podane składniki i dokładnie je wymieszać. Sałatkę starannie wymieszać z sosem i odstawić, by nabrała smaku.
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować :))
Nigdy nie widziałam tak pięknej i kolorowej sałatki! Cudownie ją przygotowałaś :))
OdpowiedzUsuńFajna sałatka, ciekawe połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuń