piątek, 7 sierpnia 2015

Ciastka francuskie z nektarynką

 Przepyszne, chrupiące i pachnące cynamonem... 
Ciastka francuskie z nektarynką! 
Łatwe i szybkie w przygotowaniu.
 Ich wykonanie nie sprawi nikomu kłopotu :)



    Składniki (na 9 dużych ciastek):
  • 300 g schłodzonego ciasta francuskiego
  • 3 nektarynki
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego / brązowego
  •  ½ łyżeczki cynamonu

   Przygotowanie:

Płat ciasta francuskiego podzielić na 9 równych prostokątów. Nektarynki przepołowić, wyjąć pestkę i pokroić w cienkie plasterki. Prostokąty ciasta przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym ułożyć gęsto plasterki nektarynek, tak aby na siebie nachodziły. Boki ciastek posmarować mlekiem, wierzch posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Wyjąć i wystudzić.






4 komentarze: