poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Czekoladowe płatki ryżowe z figą i kokosem


Czekoladowe płatki ryżowe...
Pyszne, mocno czekoladowe i delikatne...
Podane ze świeżą, słodką figą i  wiórkami kokosa...


    Składniki:
  • 2 szklanki mleka
  • cukier
  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao
  • 50 g płatków ryżowych błyskawicznych


    Do podania:
  • świeża, pokrojona figa
  • wiórki kokosowe
 
    Przygotowanie:

Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy cukier oraz kakao. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników i zagotowujemy. Do gotującego się mleka wsypujemy płatki ryżowe, mieszamy i gotujemy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Gdy całość zgęstnieje i będzie miała odpowiednią konsystencję przekładamy do miseczki. Na wierzchu układamy plasterki świeżej figi i posypujemy wiórkami kokosowymi.






10 komentarzy:

  1. O jeju, nie wiedziałam o istnieniu płatków ryżowych....serio...., kokos uwielbiam, figi również wiec dzisiaj zjem to danie na kolację :-D bardzo apetyczne, buziaki Kochana

    http://nataliazarzycka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam figi, gdzie je kupiłaś?

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze jak z kokosem to ja jestem zachwycona! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślicznie podane, ujęcia też cudne! Ach, porwałabym, ale pewnie już nie ma :P

    http://worshipingmornings.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam w domu takie płatki, wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham figiii, ciekawe połączenie smaków ;)

    OdpowiedzUsuń