wtorek, 18 sierpnia 2015

Omlet gryczany z mango i borówkami



Omlet z mąki gryczanej z dodatkiem musu z mango... 
Podany z borówkami amerykańskimi...  
Miękki, wilgotny i bardzo delikatny... 
Spróbujcie, bo jest przepyszny! :)

    Składniki:
  • 2 jajka
  • cukier
  • 30 g mąki gryczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g musu z mango *
  • borówki amerykańskie
 
   Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej miksujemy. Zmniejszamy obroty miksera i powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (stopniowo, łyżeczką). Pod koniec dodajemy mus z mango i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Smażymy na rozgrzanej patelni, pod przykryciem z obu stron. Gdy omlet będzie gotowy przekładamy go na talerz. Podajemy z borówkami.

* Bardzo dojrzałe mango obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę i dokładnie rozgniatamy widelcem. 


14 komentarzy:

  1. jaki przecudny,
    zamieniłabym cukier na miód i idealnie dla mnie <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Tego typu omlety są moimi ulubionymi! :) Do tego jeszcze masło orzechowe na wierzch i niebo w buzi. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. O, właśnie chodził za mną omlet, tylko brakuje mango :) Ładnie wyrósł :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam. Bardzo lubię takie placki. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki cudny! I pięknie puszysty :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale grubasek! nigdy mi taki nie wyjdzie chyba :D a mąkę gryczaną wielbię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. omlet wygląda przepysznie - pulchny, miękki i owocowy, czyli taki jaki lubię:)

    OdpowiedzUsuń