środa, 26 sierpnia 2015

Omlet gryczany z serkiem waniliowym i czereśniami


Omlet biszkoptowy z mąki gryczanej...
Pyszny, miękki i lekki jak chmurka...
Podany z serkiem waniliowym i słodkimi czereśniami...
Całość smakuje wybornie! :)


    Składniki:
  • 2 jajka
  • cukier / stewia
  • 25 g mąki gryczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

    Do podania:
  • serek homogenizowany o smaku waniliowym
  • świeże czereśnie

   Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier i dalej ubijać, aż się rozpuści. Zmniejszyć obroty miksera do minimalnych i dodać żółtka. Potem stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Masę wyłożyć na rozgrzaną patelnię i smażyć pod przykryciem, na małym ogniu z obu stron.
 



 





6 komentarzy:

  1. Pycha :-) bardzo lubię dodawać mąkę gryczaną do dań :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyrośnięty, śniadanie na bogato :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten omlet jest tak pięknie wyrośnięty. Pomyślałam, że piekłaś go w piekarniku. Pysznie całość wygląda. Doskonały pomysł na śniadanie nawet dla 2 osób :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem pod ogromnym wrażeniem! To najwspanialszy omlet na świecie ! :) Piękne zdjęcia robisz :))

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda wspaniale, musi świetnie smakować:)

    OdpowiedzUsuń