Omlet gryczany z serkiem waniliowym i czereśniami
Omlet biszkoptowy z mąki gryczanej...
Pyszny, miękki i lekki jak chmurka...
Podany z serkiem waniliowym i słodkimi czereśniami...
Całość smakuje wybornie! :)
Składniki:
- 2 jajka
- cukier / stewia
- 25 g mąki gryczanej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Do podania:
- serek homogenizowany o smaku waniliowym
- świeże czereśnie
Przygotowanie:
Białka
oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier i
dalej ubijać, aż się rozpuści. Zmniejszyć obroty miksera do minimalnych i dodać żółtka.
Potem stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Masę wyłożyć na rozgrzaną
patelnię i smażyć pod przykryciem, na małym ogniu z obu stron.
Pycha :-) bardzo lubię dodawać mąkę gryczaną do dań :-)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrośnięty, śniadanie na bogato :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam omlety wyprobuje!
OdpowiedzUsuńTen omlet jest tak pięknie wyrośnięty. Pomyślałam, że piekłaś go w piekarniku. Pysznie całość wygląda. Doskonały pomysł na śniadanie nawet dla 2 osób :)
OdpowiedzUsuńJestem pod ogromnym wrażeniem! To najwspanialszy omlet na świecie ! :) Piękne zdjęcia robisz :))
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale, musi świetnie smakować:)
OdpowiedzUsuń