poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Omlet jagodowo-kokosowy




 Omlet z mąki kokosowej z dodatkiem jogurtu jagodowego...
Delikatny, miękki i wilgotny...
Bardzo smaczny i zdrowy! :)



   Składniki (patelnia o średnicy 18 cm):
  • 2 jajka
  • cukier 
  • 20 g mąki kokosowej
  • 10 g mąki pszennej z pełnego przemiału
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g jogurtu o smaku jagodowym

      Do podania:
  • 100 g jogurtu o smaku jagodowym
  • mąka kokosowa

     Przygotowanie:

W małej miseczce dokładnie wymieszać mąkę kokosową, mąkę pszenną z pełnego przemiału i proszek do pieczenia. Odstawić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać. Zmniejszyć obroty miksera do minimalnych. Stopniowo dodawać żółtka oraz mąkę. Na koniec dodać jogurt o smaku jagodowym i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron pod przykryciem.  

12 komentarzy:

  1. Jaki piękny! Ta mąka kokosowa na wierzchu wygląda jak śnieg *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. u Ciebie zawsze same pyszności:) kolejny przepis, który muszę koniecznie wypróbować:)
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Masz wspaniałe pomysły Klaudio- ja uwielbiam kokos, ale tylko JA. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, jaki puszysty :). Ja najczęściej robię omlet biszkoptowy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomysł genialny, super to wygląda! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę w końcu zrobić takiego grubaska :P

    OdpowiedzUsuń