Omlet jagodowo-kokosowy
Omlet z mąki kokosowej z dodatkiem jogurtu jagodowego...
Delikatny, miękki i wilgotny...
Bardzo smaczny i zdrowy! :)
Składniki (patelnia o średnicy 18 cm):
- 2 jajka
- cukier
- 20 g mąki kokosowej
- 10 g mąki pszennej z pełnego przemiału
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g jogurtu o smaku jagodowym
Do podania:
- 100 g jogurtu o smaku jagodowym
- mąka kokosowa
Przygotowanie:
W małej miseczce dokładnie wymieszać mąkę kokosową, mąkę pszenną z pełnego przemiału i proszek do pieczenia. Odstawić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać. Zmniejszyć obroty miksera do minimalnych. Stopniowo dodawać żółtka oraz mąkę. Na koniec dodać jogurt o smaku jagodowym i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron pod przykryciem.
Jaki piękny! Ta mąka kokosowa na wierzchu wygląda jak śnieg *.*
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda ten omlet :)
OdpowiedzUsuńMniam musi być pyszny :-)
OdpowiedzUsuńMam na niego ochotę :))
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie on wygląda :)
OdpowiedzUsuńAle świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńu Ciebie zawsze same pyszności:) kolejny przepis, który muszę koniecznie wypróbować:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam:)
Masz wspaniałe pomysły Klaudio- ja uwielbiam kokos, ale tylko JA. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMmm, jaki puszysty :). Ja najczęściej robię omlet biszkoptowy.
OdpowiedzUsuńPomysł genialny, super to wygląda! :-)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu zrobić takiego grubaska :P
OdpowiedzUsuńWyrośnięty super ! ;)
OdpowiedzUsuń