piątek, 7 sierpnia 2015

Placuszki serowe z borówkami



Fantastyczne placuszki serowe z borówkami! 
Z serka homogenizowanego, mąki gryczanej i mąki kokosowej. 
Z dodatkiem słodkich borówek amerykańskich...
Miękkie i wilgotne. 
Bardzo delikatne i wprost rozpływają się w ustach...
W sam raz na śniadanie! :)


     Składniki (na 8 placuszków):
  • 200 g serka homogenizowanego (waniliowy / naturalny)
  • 1 jajko
  • 30 g mąki gryczanej
  • 10 g mąki kokosowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier (do smaku)
  • borówki amerykańskie
  • olej kokosowy (do smażenia) 

      Przygotowanie:

W jednej miseczce dokładnie wymieszać mokre składniki: serek homogenizowany oraz jajko, w drugiej wymieszać składniki suche: mąkę gryczaną, mąkę kokosową, proszek do pieczenia oraz cukier. Mokre składniki wlać do suchych i starannie wymieszać. Odstawić na 10 minut. Przemieszać. Delikatnie natłuścić i rozgrzać patelnię. Kłaść po łyżce ciasta, a na wierzchu powciskać kilka borówek. Smażyć z obu stron na złocisty kolor.






12 komentarzy:

  1. Genialne, borówki idealnie komponują się z kokosem :> A przez serek musiały być bardzo delikatne ;) W dodatku piękny talerzyk!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to są bardzo delikatne placuszki ;)
      Dziękuję bardzo! :)

      Usuń
  2. Pięknie wyglądają te placuszki i jeszcze te borówki, po prostu...pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię takie placuszki, bo i na obiad i na podwieczorek sie nadają:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne, pulchniutkie, idealne na śniadanko.
    Mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  5. Placuszki serowe są bardzo pyszne, tu nie ma żadnych wątpliwości :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja córcia uwielbia takie placuszki na serku!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawie wyglądają mniam :)

    http://lifeofangiee.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam, mniam. Świetne te placki :)

    OdpowiedzUsuń