środa, 19 sierpnia 2015

Ricotta hotcakes z borówkami i syropem klonowym

Przepyszne ricotta hotcakes z mąki gryczanej...
Z dużą ilością słodkich borówek...
Podane z syropem klonowym...
Idealne na śniadanie! :)

      Składniki:
  • 1 jajko
  • cukier
  • 30 g mąki gryczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g ricotty
  • 50 g borówek 

       Do podania:
  • borówki  
  • syrop klonowy

       Przygotowanie:

Białko oddzielamy od żółtka i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej miksujemy. Zmniejszamy obroty miksera do minimalnych i dodajemy żółtko oraz stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pod koniec dodajemy ricottę - miksujemy do połączenia się składników. Do ciasta wrzucamy borówki i delikatnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię nakładamy po łyżce ciasta, wyrównujemy i smażymy z obu stron.


12 komentarzy:

  1. Jezu zakochałam się *.* Muszę muszę muszę wreszcie zrobić te hotcakes :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja chcę takie placuchy na śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedne z najlepszych placuszków na świecie!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie!
    Dziękuję za odwiedziny i zapraszam na nową stronę gdzie blog jest od dawna: www.kuchennymidrzwiami.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Można śmiało napisać....oj placuchy racuchy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, wyszły Ci absolutnie idealne! Ostatnio bardzo polubiłam borówki, z chęcią bym sobie zjadła takiego placuszka:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne wyszły Ci te placuszki, fajnie, że jest w nich dużo borówek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ciekawy przepis, muszę wypróbować, bo uwielbiam i ricottę i borówki:)

    OdpowiedzUsuń