Ricotta hotcakes z borówkami i syropem klonowym
Przepyszne ricotta hotcakes z mąki gryczanej...
Z dużą ilością słodkich borówek...
Podane z syropem klonowym...
Idealne na śniadanie! :)
Składniki:
- 1 jajko
- cukier
- 30 g mąki gryczanej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g ricotty
- 50 g borówek
- borówki
- syrop klonowy
Białko oddzielamy od żółtka i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej miksujemy. Zmniejszamy obroty miksera do minimalnych i dodajemy żółtko oraz stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pod koniec dodajemy ricottę - miksujemy do połączenia się składników. Do ciasta wrzucamy borówki i delikatnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię nakładamy po łyżce ciasta, wyrównujemy i smażymy z obu stron.
jejciu <3 mniam
OdpowiedzUsuńJezu zakochałam się *.* Muszę muszę muszę wreszcie zrobić te hotcakes :D
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna piramida :)
OdpowiedzUsuńJa chcę takie placuchy na śniadanie :-)
OdpowiedzUsuńJedne z najlepszych placuszków na świecie!!!
OdpowiedzUsuńPysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i zapraszam na nową stronę gdzie blog jest od dawna: www.kuchennymidrzwiami.pl
Super placuszki :)
OdpowiedzUsuńMożna śmiało napisać....oj placuchy racuchy :)
OdpowiedzUsuńWow, wyszły Ci absolutnie idealne! Ostatnio bardzo polubiłam borówki, z chęcią bym sobie zjadła takiego placuszka:)
OdpowiedzUsuńFantastycznie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńPiękne wyszły Ci te placuszki, fajnie, że jest w nich dużo borówek :)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis, muszę wypróbować, bo uwielbiam i ricottę i borówki:)
OdpowiedzUsuń