czwartek, 30 czerwca 2016

Ciasto drożdżowe z truskawkami

 

 Pyszne, miękkie, cudownie pachnące ciasto drożdżowe...
 Na wierzchu ułożone świeże, słodziutkie truskawki... 
Pod warstwą chrupiącej kruszonki...



    Składniki:


  • 50 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka
  • 3 jajka + dodatkowo 3 żółtka
  • 100 g drobnego cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g masła

    Na wierzch:
  • 600 g truskawek
     
    Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g zimnego masła
  • 4 łyżki cukru (pudru lub drobnego)


    Przygotowanie:



  • Przygotować rozczyn: w misce rozkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wlać ciepłe (nie gorące!) mleko i dokładnie wymieszać. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 25 minut, do kilkukrotnego powiększenia objętości.
  • Jajka i żółtka wbić do miski, dodać cukier i dokładnie zmiksować mikserem.
  • Do miski przesiać mąkę. Zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie urośnięty rozczyn. Większą łyżką zagarniać mąkę do środka mieszając ją z rozczynem. Po chwili zacząć stopniowo dodawać zmiksowane jajka, ciągle mieszając i zagarniając mąkę.
  • Wymieszaną wstępnie masę wyrabiać dalej (hakiem miksera lub dłońmi) przez ok. 10-15 minut. Po tym czasie - ciągle wyrabiając - dodać partiami stopione i przestudzone masło. Wyrabiać jeszcze ok. 5 minut.
  • Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. W tym czasie powinno znacznie powiększyć swoją objętość.
  • Przygotować kruszonkę: mąkę wsypać do miski, dodać drobno posiekane zimne masło i rozcierać palcami aż powstaną drobne okruszki, następnie połączyć składniki w jednolite ciasto.
  • Formę o wymiarach 20x30 cm wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyjąć z misy i formując je w rękach przełożyć do formy starając się je delikatnie rozciągnąć i rozpłaszczyć aby wypełniło formę po brzegi.
  • Na cieście równomiernie ułożyć ćwiartki truskawek. Po wierzchu posypać rozdrobnioną w palcach kruszonką. Tak przygotowane w formie ciasto zostawić jeszcze do podrośnięcia na ok. 25 minut (w tym czasie powinno podwoić swoją wysokość).
  • Piekarnik nagrzać do 180°C. Wstawić ciasto i piec przez 35 minut.


2 komentarze:


  1. Uwielbiam ciasta drożdżowe, a Twoje takie pulchniutkie i asysta truskawek - pysznie, pysznie, pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń