Ciasto drożdżowe z truskawkami
Pyszne, miękkie, cudownie pachnące ciasto drożdżowe...
Na wierzchu ułożone świeże, słodziutkie truskawki...
Pod warstwą chrupiącej kruszonki...
Składniki:
- 50 g świeżych drożdży
- 200 ml mleka
- 3 jajka + dodatkowo 3 żółtka
- 100 g drobnego cukru
- 500 g mąki pszennej
- 100 g masła
Na wierzch:
- 600 g truskawek
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 60 g zimnego masła
- 4 łyżki cukru (pudru lub drobnego)
Przygotowanie:
- Przygotować rozczyn: w misce rozkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wlać ciepłe (nie gorące!) mleko i dokładnie wymieszać. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 25 minut, do kilkukrotnego powiększenia objętości.
- Jajka i żółtka wbić do miski, dodać cukier i dokładnie zmiksować mikserem.
- Do miski przesiać mąkę. Zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie urośnięty rozczyn. Większą łyżką zagarniać mąkę do środka mieszając ją z rozczynem. Po chwili zacząć stopniowo dodawać zmiksowane jajka, ciągle mieszając i zagarniając mąkę.
- Wymieszaną wstępnie masę wyrabiać dalej (hakiem miksera lub dłońmi) przez ok. 10-15 minut. Po tym czasie - ciągle wyrabiając - dodać partiami stopione i przestudzone masło. Wyrabiać jeszcze ok. 5 minut.
- Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. W tym czasie powinno znacznie powiększyć swoją objętość.
- Przygotować kruszonkę: mąkę wsypać do miski, dodać drobno posiekane zimne masło i rozcierać palcami aż powstaną drobne okruszki, następnie połączyć składniki w jednolite ciasto.
- Formę o wymiarach 20x30 cm wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyjąć z misy i formując je w rękach przełożyć do formy starając się je delikatnie rozciągnąć i rozpłaszczyć aby wypełniło formę po brzegi.
- Na cieście równomiernie ułożyć ćwiartki truskawek. Po wierzchu posypać rozdrobnioną w palcach kruszonką. Tak przygotowane w formie ciasto zostawić jeszcze do podrośnięcia na ok. 25 minut (w tym czasie powinno podwoić swoją wysokość).
- Piekarnik nagrzać do 180°C. Wstawić ciasto i piec przez 35 minut.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta drożdżowe, a Twoje takie pulchniutkie i asysta truskawek - pysznie, pysznie, pysznie :-)
Wygląda bardzo apetycznie :D
OdpowiedzUsuń