poniedziałek, 15 grudnia 2014

Omlet cytrynowo-kokosowy z makiem


 Fantastyczny omlet cytrynowo-kokosowy z makiem... Mocno cytrynowy: z jogurtem cytrynowym, sokiem cytrynowym i skórką cytrynową! Z dodatkiem mąki kokosowej oraz maku. Podany z jogurtem cytrynowym i wiórkami kokosowymi. Z pewnością posmakuje wielbicielom cytrusów :)


   Składniki:

   Omlet cytrynowo-kokosowy z makiem:

  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 4 łyżeczki cukru
  • 50 g jogurtu cytrynowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 10 g mąki pszennej z pełnego przemiału
  • 15 g mąki kokosowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka maku 

   Do podania:
  • 100 g jogurtu cytrynowego
  • wiórki kokosowe
  • skórka cytrynowa
  • plasterek cytryny
 
Przygotowanie:
Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodawać stopniowo: żółtka, jogurt cytrynowy, sok z cytryny i skórkę cytrynową. Lekko zmiksować i dodać mąkę pszenną z pełnego przemiału, mąkę kokosową, proszek do pieczenia oraz mak. Wymieszać. Rozgrzać patelnię (można natłuścić olejem kokosowym) i wyłożyć masę. Smażyć z obu stron pod przykryciem. Gotowy omlet przełożyć na talerz i odstawić do ostygnięcia. Posmarować jogurtem cytrynowym i posypać wiórkami kokosowymi. Wierzch udekorować skórką cytrynową i plasterkiem cytryny.

9 komentarzy:

  1. cudownie podany! musiał smakować wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. chętnie skosztowałabym takiego omleta, ale sama chyba nie odważę się go zrobić ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne robisz omlety, takie pulchne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudny omlecik, z chęcią bym zjadła taki na śniadanko :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowity kawałek :) Wygląda jak ciasto :)

    OdpowiedzUsuń