Omlet cytrynowo-kokosowy z makiem


 Fantastyczny omlet cytrynowo-kokosowy z makiem... Mocno cytrynowy: z jogurtem cytrynowym, sokiem cytrynowym i skórką cytrynową! Z dodatkiem mąki kokosowej oraz maku. Podany z jogurtem cytrynowym i wiórkami kokosowymi. Z pewnością posmakuje wielbicielom cytrusów :)


   Składniki:

   Omlet cytrynowo-kokosowy z makiem:

  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 4 łyżeczki cukru
  • 50 g jogurtu cytrynowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 10 g mąki pszennej z pełnego przemiału
  • 15 g mąki kokosowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka maku 

   Do podania:
  • 100 g jogurtu cytrynowego
  • wiórki kokosowe
  • skórka cytrynowa
  • plasterek cytryny
 
Przygotowanie:
Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodawać stopniowo: żółtka, jogurt cytrynowy, sok z cytryny i skórkę cytrynową. Lekko zmiksować i dodać mąkę pszenną z pełnego przemiału, mąkę kokosową, proszek do pieczenia oraz mak. Wymieszać. Rozgrzać patelnię (można natłuścić olejem kokosowym) i wyłożyć masę. Smażyć z obu stron pod przykryciem. Gotowy omlet przełożyć na talerz i odstawić do ostygnięcia. Posmarować jogurtem cytrynowym i posypać wiórkami kokosowymi. Wierzch udekorować skórką cytrynową i plasterkiem cytryny.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty