niedziela, 8 marca 2015

Ricotta hotcakes z syropem klonowym



Przepyszne, delikatne i rozpływające się w ustach... Ricotta hotcakes podane z syropem klonowym... Placuszki, których koniecznie trzeba spróbować :)


   Składniki:
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki cukru
  • 100 g ricotty
  • 50 ml mleka
  • 30 g mąki pszennej z pełnego przemiału / pełnoziarnistej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • do podania : syrop klonowy


   Przygotowanie:

Jajko ubijamy z cukrem na pianę. Następnie dodajemy rocottę oraz mleko. Miksujemy. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię i układamy po łyżce ciasta. Przykrywamy przykrywką, następnie odwracamy na drugą stronę. Gotowe placuszki przekładamy na talerz i podajemy z syropem klonowym.  

6 komentarzy: