Ricotta hotcakes z syropem klonowym
Przepyszne, delikatne i rozpływające się w ustach... Ricotta hotcakes podane z syropem klonowym... Placuszki, których koniecznie trzeba spróbować :)
Składniki:
- 1 jajko
- 3 łyżeczki cukru
- 100 g ricotty
- 50 ml mleka
- 30 g mąki pszennej z pełnego przemiału / pełnoziarnistej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- do podania : syrop klonowy
Przygotowanie:
Jajko ubijamy z cukrem na pianę. Następnie dodajemy rocottę oraz mleko. Miksujemy. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię i układamy po łyżce ciasta. Przykrywamy przykrywką, następnie odwracamy na drugą stronę. Gotowe placuszki przekładamy na talerz i podajemy z syropem klonowym.
Z pewnością są pyszne, jak dla mnie na śniadanie idealne :-)
OdpowiedzUsuńideealne! :)
OdpowiedzUsuńmmmm uwielbiam
OdpowiedzUsuńJakie równe! I tak precyzyjnie przecięte, ułożone! :)
OdpowiedzUsuńPyszne placuszki :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne!
OdpowiedzUsuń