niedziela, 26 lipca 2015

Sernik pod kokosową pierzynką


Sernik pod kokosową pierzynką... Bardzo delikatny... Wprost rozpływający się w ustach... Cienki spód, puszysta masa serowa i pyszna, lekka warstwa kokosowa...



    Spód:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 125 g masła, zimnego
  • 2 żółtka (białka odłożyć na pianę)
  • 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody
 
     Przygotowanie:
  • Wszystkie składniki szybko zagnieść lub wyrobić w malakserze. Owinąć w folię spożywczą, spłaszczyć, schłodzić przez 30 minut w lodówce.
  • Formę o wymiarach 30 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170ºC przez około 10 - 12 minut lub dłużej, do zezłocenia.

    Masa serowa:
  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego, bez cukru
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 2 szklanki pełnego mleka
  • 1 jajko
  • 4 żółtka (białka odłożyć na pianę)
  • aromat waniliowy lub ekstrakt z wanilii (do smaku) 
 
      Przygotowanie:
  • W misie miksera umieścić wszystkie składniki (powinny być w temperaturze pokojowej). Zmiksować do połączenia.
  • Masę serową wylać na upieczony spód. Będzie bardzo rzadka, ale tak ma być.
  • Piec około 45 minut w temperaturze 180ºC. Po tym czasie sernik wyjąć z piekarnika.

    Kokosowa pierzynka:
  • 6 białek
  • pół szklanki drobnego cukru
  • 100 g wiórków kokosowych 

    Przygotowanie:
  • Chwilę wcześniej pozostałe białka ubić na sztywno z pół szklanki drobnego cukru do wypieków (cukier dodajemy łyżka po łyżce do ubijanych białek). 
  • Dodać 100 g wiórków kokosowych , delikatnie wymieszać. Wyłożyć na gorący sernik. Wstawić do piekarnika i piec dodatkowe 15 minut, do zezłocenia pianki.


3 komentarze:

  1. Serniczek jak marzenie taki wyrośnięty ,bardzo udany )

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam sernik i kokos-idealnie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń