Sernik pod kokosową pierzynką
Sernik pod kokosową pierzynką... Bardzo delikatny... Wprost rozpływający się w ustach... Cienki spód, puszysta masa serowa i pyszna, lekka warstwa kokosowa...
Spód:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 125 g masła, zimnego
- 2 żółtka (białka odłożyć na pianę)
- 1/4 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka wody
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki szybko zagnieść lub wyrobić w malakserze. Owinąć w folię spożywczą, spłaszczyć, schłodzić przez 30 minut w lodówce.
- Formę o wymiarach 30 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170ºC przez około 10 - 12 minut lub dłużej, do zezłocenia.
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego, bez cukru
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- pół szklanki oleju rzepakowego
- 2 szklanki pełnego mleka
- 1 jajko
- 4 żółtka (białka odłożyć na pianę)
- aromat waniliowy lub ekstrakt z wanilii (do smaku)
Przygotowanie:
- W misie miksera umieścić wszystkie składniki (powinny być w temperaturze pokojowej). Zmiksować do połączenia.
- Masę serową wylać na upieczony spód. Będzie bardzo rzadka, ale tak ma być.
- Piec około 45 minut w temperaturze 180ºC. Po tym czasie sernik wyjąć z piekarnika.
Kokosowa pierzynka:
- 6 białek
- pół szklanki drobnego cukru
- 100 g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
- Chwilę wcześniej pozostałe białka ubić na sztywno z pół szklanki drobnego cukru do wypieków (cukier dodajemy łyżka po łyżce do ubijanych białek).
- Dodać 100 g wiórków kokosowych , delikatnie wymieszać. Wyłożyć na gorący sernik. Wstawić do piekarnika i piec dodatkowe 15 minut, do zezłocenia pianki.
Pysznie się prezentuje :-)
OdpowiedzUsuńSerniczek jak marzenie taki wyrośnięty ,bardzo udany )
OdpowiedzUsuńUwielbiam sernik i kokos-idealnie połączenie :)
OdpowiedzUsuń