niedziela, 26 października 2014

Zupa dyniowa z imbirem i cynamonem



Bardzo smaczna zupa dyniowa z imbirem i cynamonem... Doskonała na jesienny obiad! Rozgrzewająca i sycąca. Jest łagodna, dlatego tuż przed podaniem przygotujcie pikantne, prażone pestki dyni z chili, które świetnie smakują w takim połączeniu. Zupa smakuje doskonale z grzankami czosnkowymi lub świeżą bagietką.
 

    Składniki:

     Zupa dyniowa z imbirem i cynamonem:
  • 2,5 kg dyni (obranej i pokrojonej na kawałki)
  • 3 l wody
  • 2 kostki rosołowe
  • 4 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki cynamonu
  • ¾ łyżeczki imbiru
  • szczypta czarnego pieprzu


     Pikantne pestki dyni:
  • pestki dyni
  • odrobina soli
  •  ¼ łyżeczki mielonego chili

 
     Przygotowanie:
 
Obraną i pokrojoną dynię umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Zagotować. Dodać 2 kostki rosołowe i gotować kilka minut. Następnie dodać sól, słodką paprykę, cynamon, imbir oraz czarny pieprz. Dokładnie wymieszać i gotować około 30-40 minut, aż dynia zacznie się rozpadać. Lekko ostudzić i zmiksować blenderem na gładki krem. Ewentualnie doprawić jeszcze według  uznania. Na rozgrzaną patelnię wsypać pestki dyni, dodać sól oraz chili. Podgrzewać do czasu, aż pestki dyni się zarumienią i będą chrupiące. Posypać nimi zupę.

5 komentarzy:

  1. Musiała być bardzo smaczna. Taka aromatyczna, korzenna. Zapewne doskonale rozgrzewała, co jest bardzo ważne w taką jesienną, nieciekawą pogodą. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna zupka, dyniowa to moja ulubiona :-)

    OdpowiedzUsuń