Zupa dyniowa z imbirem i cynamonem
Bardzo smaczna zupa dyniowa z imbirem i cynamonem... Doskonała na jesienny obiad! Rozgrzewająca i sycąca. Jest łagodna, dlatego tuż przed podaniem przygotujcie pikantne, prażone pestki dyni z chili, które świetnie smakują w takim połączeniu. Zupa smakuje doskonale z grzankami czosnkowymi lub świeżą bagietką.
Składniki:
Zupa dyniowa z imbirem i cynamonem:
- 2,5 kg dyni (obranej i pokrojonej na kawałki)
- 3 l wody
- 2 kostki rosołowe
- 4 łyżeczki soli
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki cynamonu
- ¾ łyżeczki imbiru
- szczypta czarnego pieprzu
Pikantne pestki dyni:
- pestki dyni
- odrobina soli
- ¼ łyżeczki mielonego chili
Przygotowanie:
Obraną i pokrojoną dynię umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Zagotować. Dodać 2 kostki rosołowe i gotować kilka minut. Następnie dodać sól, słodką paprykę, cynamon, imbir oraz czarny pieprz. Dokładnie wymieszać i gotować około 30-40 minut, aż dynia zacznie się rozpadać. Lekko ostudzić i zmiksować blenderem na gładki krem. Ewentualnie doprawić jeszcze według uznania. Na rozgrzaną patelnię wsypać pestki dyni, dodać sól oraz chili. Podgrzewać do czasu, aż pestki dyni się zarumienią i będą chrupiące. Posypać nimi zupę.
Musiała być bardzo smaczna. Taka aromatyczna, korzenna. Zapewne doskonale rozgrzewała, co jest bardzo ważne w taką jesienną, nieciekawą pogodą. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńmusi byc pyszna:)
OdpowiedzUsuńciekawy musi miec smak :)
OdpowiedzUsuńidealna na jesienne dni ;)
OdpowiedzUsuńPyszna zupka, dyniowa to moja ulubiona :-)
OdpowiedzUsuń